Klickpedaler

Klickpedaler

Ofta hör man om cyklister som köper sin första racercykel och avstår från att lägga till klickpedaler från kända tillverkare som till exempel Shimano. Att välja bort klickpedalerna kan komma att visa sig vara ett misstag. Den största invändningen mot klickpedaler är att nybörjare inom cyklingen har en uppfattning om att det är svårare att få loss foten från pedalen om de skulle ramla. Precis detta är dock en av de främsta anledningarna till att klickpedalen uppfanns.

Det var nämligen inte sällsynt att tävlingscyklister satt fast ordentligt med cykelskorna fastspända på tramporna. Om olyckan var framme och cyklisten föll av cykeln, resulterade fallet ofta i en allvarlig benskada. Därför började allt fler cyklister under 80-talet att använda klickpedaler. Genom att använda sig av plattformspedaler kan man undvika risken för att fastna med foten på pedalen vid ett fall, men istället finns risken för att din fot glider av pedalen vid fel tillfälle och att en skada då uppkommer av den anledningen.

Fördelar med klickpedaler

Det kan ta lite tid att vänja sig vid att använda klickpedaler, men när du väl har fått grepp om det kommer du inte vilja byta tillbaka till plattformspedaler. Du vänjer dig nämligen snabbt vid att trycka framåt och nedåt för att fästa foten vid pedalen och att snärta till med hälsen för att lossa foten från pedalen. Det är också värt att nämna att klickpedaler ger en mer effektiv kraftöverföring från benen till cykeln, eftersom de möjliggör för dig att trampa i en rundare och mjukare rörelse.

En annan fördel med klickpedaler är komforten. När du har skorna korrekt placerade på tramporna, med pedalens axel precis över foten och fri rörlighet på bägge sidor, kan du med en större bekvämlighet trampa än om du tvingas trycka ifrån med hälen. För alla cyklister som någonting har förlorat känseln i tårna på grund av trycket från nitarna på en plattformspedal, är det till och med ganska självklart att byta till klickpedaler.

De cyklister som förespråkar klickpedaler menar till och med att du aldrig kommer ångra att du väljer denna typ av pedal, utan snarare fråga dig själv varför du inte gjorde det tidigare.