Cykelbelysning för alla tillfällen

Cykelbelysning är lika viktigt för att du som cyklist ska bli sedd som för att du ska kunna se i mörker. Det finns många olika cykellampor att välja mellan, men vilka lampor ska du välja? Här går vi igenom cykelbelysning för olika tillfällen.

Nuförtiden kan racercyklister ofta cykla längre sträckor under en enskild cykeltur än den genomsnittliga pendlaren kör med sin bil under en dag. Därför behöver du, oavsett om du färdas längre eller kortare sträckor, en cykelbelysning som gör att du alltid är synlig för bilister och förare av andra typer av motorfordon på vägen.

När du kommer upp i hastigheter på över 40 kilometer i timmen behöver du cykellampor som gör sitt jobb. Oavsett om du cyklar några extra kilometer för att ta ut din frustration efter en tuff dag på jobbet eller tränar inför ditt nästa lopp, behöver du en bra cykelbelysning som gör att du kan vara ute och cykla längre utan att du behöver oroa dig för huruvida du syns tillräckligt bra för att kunna färdas på vägen.

Cykelbelysning för alla tillfällen

Vilken cykelbelysning ska jag välja?

Som cyklist vill du både kunna se i mörker, men även bli sedd av dina medtrafikanter. Du bör dock inte välja så pass ljus belysning att du bländar mötande bilister. Cykellampornas ljusstyrka mäts i lumen, där 300 lumen är det minsta som krävs för den som pendlar i mörkret. Ett enskild billyse (halvljus) har 700 lumen, medan helljuset ofta ligger på 1 200 lumen.

Du bör dock inte välja extremt kraftig belysning, utan 300 till 500 lumen räcker gott för dig som cyklar i stadsmiljö. Det finns dock cykelbelysning som ligger på uppemot 1 000 lumen, men som går att använda på en lägre inställning. Detta kan vara ett bra alternativ om du cyklar i totalt mörker utan medtrafikanter.

Även om 300 lumen ofta räcker gott, kan det vara bra att ha lite extra ljusstyrka vid behov. Om du kan hitta en cykellampa som avger mellan 500 och 700 lumen, som ger dig möjligheten att justera ljusstyrkan, kan det vara en bra avvägning mellan att inte har för svag eller för stark belysning på cykeln.