Proteinsyntes och aminosyror

Aminosyror är ett begrepp som blivit väldigt frekvent använt i träningssammanhang på sistone. Detta beror på att aminosyror är förekommande i vissa typer av kosttillskott som fördelaktigt tas i samband med träning. Till skillnad från andra liknande kosttillskott så som till exempel proteinpulver, innehåller tillskott som är specialiserade på just aminosyror, en högre koncentration av just aminosyror. I proteinpulver finns det inte lika stor mängd aminosyror, och de olika aminosyrorna i proteinpulver har en tendens att ”konkurrera med varandra” om upptaget från kroppen. Ett mer enskilt tillskott kan därför vara att föredra, om man det är just aminosyrorna man vill åt.

Rent tekniskt är aminosyror den absolut minsta beståndsdelen i proteiner, vilka bygger upp vår muskelmassa. Varje enskild aminosyra har en alldeles egen uppgift i kroppen, som vid ett intag i samband med träning, kan boosta dig på olika sätt.

Essentiella aminosyror

Det finns gott om olika typer av kosttillskott med aminosyror att välja bland. Ett som är extra bra om man vill bygga muskler, är ett tillskott som innehåller de tre grenade aminosyrorna valin, leucin och isoleucin. Dessa är aktiva i proteinsyntesen, (det vill säga den processen i cellen där proteiner bildas).

För den som är ute efter att musklerna ska jobba extra hårt under själva träningen, bör man hålla utkik efter tillskott med aminoryror som arginin, taurin och citrulin.
Det finns helt enkelt en hel del olika aminosyror där var och en är extra bra för att boosta kroppen på olika sätt, beroende på exakt vad man vill uppnå.