Därför bör du raka dig med rakkniv

Därför bör du raka dig med rakkniv

Att raka sig med en gammaldags rakkniv är något av en lyx. Som med alla andra saker krävs dock en stor portion tålamod, visst tekniskt kunnande och en del förberedelser. En rakkniv kan nämligen för många vara lite skrämmande och kraftfull. Om rakning vore en sport skulle detta verktyg användas i de större ligorna. En “riktig” rakning är också något av ett hantverk och en lyxig upplevelse.

Det finns en anledning till att vi låter proffs, det vill säga barberare, svinga dessa knivar medan vi slappnar av och blundar, sittandes i deras tronar (stolar). Resultatet av en rakning med rakning med rakkniv är den närmaste rakningen människan har lyckats uppnå. Tack vare vinkeln och det tryck som används kommer man med kniven både djupare och närmare hårsäckarna med varje drag, jämfört med om man använde en rakapparat eller rakhyvel.

Du kan även utföra denna typ av rakning i hemmets trygga vrå, förutsatt att du har det tålamod som krävs för att lära sig denna ädla process. Du behöver också vara modig nog att svinga en rakkniv av högsta kvalitet. Du bör vara medveten om att det kan krävas några försök innan rakningen blir perfekt, men som vi har nämnt: det är ett hantverk.

Att tänka på innan du går loss med din rakkniv

Innan du börjar raka dig med rakkniv finns det en sak du behöver ha i åtanke: det tar tid att lära sig raka med kniv. Betydligt mer tid än vad som krävs för att genomföra samma process med en rakhyvel eller en elektrisk rakapparat. Det tar åtminstone 15 minuter att utföra en ordentlig rakning med kniv. Om du inte är villig att avsätta denna tid och anstränga dig att på nytt lära dig raka, denna gång med hjälp av en rakkniv, bör du förmodligen avstå från att ens försöka. Är du dock nyfiken är en bra början att införskaffa ett rakset med rakkniv.

De flesta män kan raka sig med rakkniv, även de som har lite känsligare hud. Så länge du förbereder huden tillräckligt väl, arbetar dig långsamt igenom varje steg, och återfuktar huden efter rakning, bör du inte uppleva någon större hudirritation. Lycka till!