Genuin upplevelse med en klassisk rakhyvel och safety razor

Raka skägget med en klassisk rakhyvel – en safety razor är ofta enkel att bemästra för en härlig rakupplevelse. Inte sällan väljer de med lite enklare och mindre kraftig skäggväxt denna typ av verktyg. Framförallt för att de med grövre skäggväxt kan ha det svårt att komma riktigt nära och få ett härligt glid med en klassisk rakhyvel och safety razor. Även om det självklar kräver att viss teknik som man behöver öva upp för ett snyggt och fräscht skägg, är det också en mycket uppskattad metod för nybörjare. Vanliga tips för själva rakprocessen brukar handla om att hitta ett lagom tryck med rakhyveln, att sträcka ut området som man arbetar på och att hålla sig till att raka medhårs.

Processen att raka med en klassisk rakhyvel och safety razor sker, liksom all annan rakning, stegvis. Inledningsvis brukar man börja med att tvätta den hårväxt man ska arbeta med ett speciellt skäggschampoo. Därefter ska man börja med att arbeta upp ett raklödder, som görs på lite olika vis beroende på om det handlar om raktvål eller rakkräm. För en raktvål ska man börja med att blöta sin rakborst i varm vatten. Genom små cirkulära rörelser arbetar man sedan upp ett skum direkt på tvålen för att sedan med hjälp av borsten applicera det rika löddret på de önskade delarna i ansiktet. Använder man istället en rakkräm kan denna vispas upp både med händerna och med en borste och antingen skapar man skummet mellan handflatorna eller i en rakskål. Här handlar det ofta att testa sig fram för att känna vilken teknik som är mest behaglig. Löddret används inte bara för en härlig glidyta vid rakningen utan den både återfuktar och rengör huden på samma gång.

För ett friskt och fräscht skägg

För rakning med en klassisk rakhyvel och safety razor brukar man ge rådet att alltid raka i skäggstrånas riktning, vilket innebär att man rakar medhårs. Även om vissa hudtyper klarar utmärkt att raka nothårs brukar det i flera andra fall leda till irriterande och svidande hy liksom rakfinnar. Vanligt brukar man arbeta uppifrån och ner vilket innebär att polisongerna kommer först och hakan och halsen sist. Det kan ibland vara svårt att känna hur riktningen av hårväxten ligger, framförallt för mustaschen och under käklinjen. Ett tips kan då vara att blöta fingrarna eftersom detta tenderar att förtydliga riktningen. Ofta ska mustaschen rakas åt sidan medan håret under kåklinjen tenderar att variera och kan därför vara lite olika. Läs mer om safety razors här: https://shavingroom.se/safety-razor-guiden/