Försäljningen av balanscyklar bara ökar och marknaden svämmar bokstavligen över av olika modeller och märken. Som konsument är det lätt att känna sig förvirrad, du är garanterad inte ensam om denna känsla! Läs vår guide och få reda på att du behöver om balanscyklar!
Hur stor balanscykel ska jag köpa?
Storleken på balanscyklar mätts utifrån storleken på sadelhöjden. Storleken på hjulen skiljer sig ofta åt men eftersom det inte påverkar sadelhöjden så brukar man inte ta med dem i beräkningen. När du ska möta sadelhöjden så ska du mäta från marken och upp till ovansidan på sadeln. Om en cykel har ett mått på 30 centimeter så betyder det att sadeln är 30 centimeter över marken. Ibland förkommer flera mått för samma cykel, till exempel kan det stå 35-45 centimeter. Det betyder att du kan justera sadeln, den kan sänkas till 30 centimeter eller höjas till 45 centimeter. Många föräldrar väljer denna typ av cykel eftersom barnet då kan växa med cykeln. När du ska bestämma vilken storlek du ska köpa så ska du mäta barnets längd på innerbenet. Då kan du vara säker på att cykeln kommer att passa och att barnets bägge fötter når ner till marken.
Trä-, metall- eller komposit-cykel?
De flesta balanscyklar är tillverkade av antingen trä, metall eller någon form av komposit. Trä-cyklar tillverkas för det mesta av björk. Björkträ är lätt, starkt och håller länge. Många köper också en balanscykel i trä för att de anses estetiskt tilltalande och påminner om gamla tiders cyklar.
Metall-cyklar tillverkas av stål och aluminium. Sadelns höjd är enkel att justera vilket är bra när barnet växer. En balanscykel i metall är lättviktig och enkel att använda.
Kompositcyklar är tillverkade av kompositplast. De är tåliga och rostar inte. De kan stå ute i ur och skur utan att ta skada då de tål både fukt och vatten. Ofta kostar en balanscykel av komposit lite mer men å andra sidan så håller de länge.
Olika typer av hjul
Balanscyklar kommer med två olika typer av hjul. Solida hjul med däck som är gjorda av plast som inte behöver luft. De kräver inget underhåll och passar bra för användning inomhus och på jämna underlag ute. En nackdel är att när däckets behöver bytas ut så måste man byta hela hjulet.
Det finns också traditionella luftdäck med slang som man fyller med luft. De är mjukare att cykla med och kan användas i skogen och på ojämna underlag.