Har du eller någon i din omgivning reagerat mot någonting som skulle kunna tyda på en överkänslighet mot vissa ämnen? Då kanske den personen är allergisk mot någonting, allergier ökar nämligen stadigt i Sverige. Att vara allergisk innebär att immunförsvaret bildar antikroppar mot ett specifikt ämne som är allergiframkallande, dessa ämnen kallas för allergener. Misstänker du att du är allergisk mot någonting så kan du göra ett allergitest. Det finns en mängd olika sätt att göra allergitest på, här ska vi gå igenom de vanligaste.
Screeningtest
Ett screeningtest utförs genom ett enkelt blodprov. Resultatet visar om du är allergisk mot någon av de viktigaste allergenerna. Det kan röra sig om allergener som finns i luften, till exempel björk, timotej, häst eller hund. Man kan också göra allergitest för olika födoämnen. Då testar man ofta för känslighet mot mjölk, ägg, jordnöt och soja. Läkaren går också igenom din sjukdomshistoria och frågar vilka symptom som du lider av. Ni diskuterar också din närmiljö, om det finns någon ärftlighet som kan göra att du har fått en allergi och om du äter några mediciner. Detta hjälper läkaren att kunna ställa rätt diagnos och hitta vad du är allergisk mot.
Allergenspecifika test
Ett annat allergitest kallas för allergenspecifikt test. Då gör man ett så kallat pricktest. Det innebär att en droppe av de ämnen som man misstänker allergi mot läggs på huden och sedan trycker man in ämnet genom huden med en liten spruta. Ofta passar man på att testa många olika ämnen samtidigt. Man väntar cirka 20 minuter innan man kontrollerar testområdet för att se reaktionerna på huden. Om huden blir röd och svullen så kan detta tyda på att du är allergiskt mot en allergen och då brukar man göra fler undersökningar för att fastställa exakt diagnos.
Självtest
På apoteket kan man köpa så kallade självtest. Det är allergitester för hemmabruk. Det finns självtest för olika typer av mat, pollen, mögel och pälsdjur. Innan du köper att självtest ska du alltid kontrollera att det är godkänt av EU. Ett självtest kan vara ett bra alternativ om symtomen inte är så starka och om man inte har så stora besvär. Ofta räcker det med att lämna ett enkelt urinprov som sedan skickas vidare för analys till ett laboratorium. Skulle man drabbas av en kraftig allergisk reaktion så ska man inte göra ett självtest. Då är det bättre att kontakta sjukvården direkt för vidare utredning och avancerade allergitester.